Over energielabels

Vanaf 2021 is een energielabel wettelijk verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning of gebouw.

Wat betekent een energielabel voor je woning?

Hoger energielabel, lagere energiekosten, beter voor het milieu 

Een hoger energielabel op een woning betekent dat het beter geïsoleerd is en dat er energiezuinigere installaties aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld een HR-ketel. Dit resulteert in minder warmteverlies en minder energieverbruik voor verwarming, koeling en ventilatie. Hierdoor dalen ook de kosten voor energie, omdat je minder hoeft te betalen voor het verbruik van gas, elektriciteit en andere brandstoffen. Kortom, een hoger energielabel op een woning kan dus leiden tot lagere energiekosten en is daarnaast ook beter voor het milieu.

Energielabels –  van A t/m G. A++++ is het hoogst haalbare.

Een energielabel voor je woning geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Het label is gebaseerd op verschillende kenmerken van je woning, zoals de isolatie, verwarming en ventilatie. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Een woning met een energielabel A heeft bijvoorbeeld goede isolatie, dubbel glas en een zuinige verwarming. Een woning met een energielabel G heeft daarentegen vaak juist matige isolatie, enkel glas en een onzuinige verwarming. Het energielabel is belangrijk bij de verkoop of verhuur van een woning omdat het inzicht geeft in de energieprestaties van de woning en de verwachte energiekosten voor de nieuwe bewoners. 

Verderop op deze pagina lees je beknopt de betekenis van ieder afzonderlijk label. 

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag
09:00 – 17:30 uur

Energielabel A

Het streven is om een woning te hebben met energielabel A, aangezien dit het beste energielabel is en wordt aangegeven met de kleur donkergroen. Een woning met energielabel A is zeer energiezuinig en is waarschijnlijk uitgerust met zonnepanelen, isolatie en mogelijk een warmtepomp in plaats van een CV-ketel.

Een woning met energielabel A heeft verschillende voordelen. De waarde van je woning stijgt met directe ingang. Dit kan zelfs een waardestijging betekenen tot om en nabij €8.000,-

Energielabel A++++ is het hoogst haalbare energielabel en vertegenwoordigt de ultieme energiezuinigheid en duurzaamheid.  Bij een woning met energielabel A++++  gaat het om een nul-op-de-meter woning, energieneutrale woning of energie leverende woning en maakt gebruik van de meest geavanceerde technologieën en is ontworpen volgens de strengste energienormen. Het combineert verschillende energiebesparende maatregelen om het energieverbruik tot een absoluut minimum te beperken en een vrijwel energieneutrale status te bereiken.

De waardestijging van een woning met energielabel A++++ kan zelfs hoger zijn dan die van een woning met energielabel A. Hoewel het exacte bedrag van de waardestijging afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de locatie en de marktomstandigheden, kan het oplopen tot aanzienlijke bedragen. Potentiële kopers zijn vaak bereid om een premie te betalen voor een woning met het hoogst haalbare energielabel vanwege de lange termijnvoordelen die het biedt op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Het streven naar een woning met een hoog energielabel, zoals A t/m A++++, is een verstandige keuze voor energiezuinigheid, kostenbesparing en duurzaamheid. Deze labels helpen consumenten om energie-efficiënte woningen te identificeren en dragen bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van gebouwen.

A

Energielabel B

B

Met energielabel B zijn de meest energiebesparende maatregelen voor de woning inmiddels doorgevoerd. Alleen energielabel A is namelijk zuiniger. Heb je label B, dan betekent dit dat je een laag energieverbruik zal hebben en de meeste punten op het gebied van duurzaamheid zijn behaald. Deze woningen beschikken over dubbel glas en is de isolatie van vloer, dak en spuw meer dan dik in orde.  

Het loont zich echter wel om door te gaan voor energielabel A. Dit kan namelijk de waarde van de woning verder laten stijgen. Bovendien blijkt in de praktijk ook dat deze woningen significant sneller worden verkocht. 

Energielabel C

Wie beschikt over energielabel C, beschikt over een woning met een (relatief) laag energieverbruik. Daarmee wordt jaarlijks een hoop geld bespaard, zeker gezien de stijgende energieprijzen. Het betekent dat er al maatregelen zijn genomen om het energieverbruik te verminderen, maar er zijn nog mogelijkheden om de energie-efficiëntie te verhogen. Maar het biedt ook mogelijkheden om nóg meer energiebesparende maatregelen te nemen. 

Hierbij moet men vaak denken aan het verbeteren van de isolatie van de woning. Denk daarbij aan het verbeteren van de dakisolatie, maar ook het isoleren van de vloer, gevels en spouw kan een hoop verduurzaming bieden. 

 

C

Energielabel D

D

Een energielabel D voor een woning geeft aan dat er ruimte is voor verbetering op het gebied van energie-efficiëntie. Er zij duidelijk stappen te ondernemen om het energieverbruik te verminderen. Een woning met energielabel D kan worden verbeterd door verschillende maatregelen te nemen.

Vaak zijn bij woningen met energielabel D voldoende mogelijkheden om isolatie te verbeteren van muren en daken. Ook zien we in de praktijk vaak dat er sprake is van oude ramen en deuren, die vragen om vervangen om tot een beter energielabel te komen. 

Energielabel E

Beschikt je woning over een energielabel E, dan weet je vaak zelf maar al te goed dat er ruime mogelijkheden zijn voor het verbeteren van je woning. . Om het energielabel van een woning te verbeteren van E-niveau, zijn er verschillende stappen die kunnen worden genomen.

Het isoleren van de woning is van groot belang, zoals het isoleren van het dak, de vloer en de muren. Het vervangen van oude ramen en deuren door energiezuinige varianten kan ook bijdragen aan betere isolatie. Het upgraden van het verwarmingssysteem naar een energiezuinige optie, zoals een hoogrendementsketel of een warmtepomp, kan helpen het energieverbruik te verminderen. 

E

Energielabel F

F

Wanneer er sprake is van een energielabel F, dan is het flink wat werk aan de winkel. Alleen woningen met energielabel G scoren slechter. Er wordt namelijk bij deze woningen een hoop energie verbruikt. Of beter gezegd, verspild. Er zijn dan ook grote maatregelen noodzakelijk om het energieniveau weer op peil te krijgen.

Het voordeel is dat je hierbij snel het effect zal merken in de woning. Denk aan het effect dat het plaatsen van dubbelglas of betere isolatie kan teweegbrengen. 

Energielabel G

Woningen waaraan het energielabel G wordt toegeschreven, behoren tot de minst zuinige woningen. De situatie is op energiegebied zorgwekkend. Het betekent dat er niet of nauwelijks maatregelen zijn genomen door de eigenaren om de woning energiezuinig te maken.

Het gevolg hiervan is dat de woningwaarde aanzienlijk lager zal uitvallen of dat in geval van verhuur, er een aanzienlijk lager huurbedrag kan worden gevraagd. Het is niet alleen negatief voor het milieu maar ook voor de eigenaren of huurders zelf, doordat de energierekening behoorlijk kan oplopen. 

Kortom: werk aan de winkel!

 

 

 

G

We helpen je graag verder

Of je nu meteen een energielabel wilt of graag wat meer informatie en advies op maat wilt, wij zijn hier om aan je behoeften te voldoen en je verder te helpen. Wij begrijpen dat elke situatie uniek is en dat iedereen verschillende behoeften heeft. Ons team staat klaar om je te voorzien van het juiste advies.

Ontdek de voordelen van een energielabel en maak vandaag nog een afspraak bij Mijn Woning Keuren.